Глобиха ракиджия и винари, замърсявали околната среда
Глобиха ракиджия и винари, замърсявали околната среда / netinfo

Собственик на казан за производство на ракия е бил глобен от екоинспектори. Причината е, че той не поддържал пречиствателното съоръжение към обекта в добро техническо състояние, осигуряващо нормалната му експлоатация. Общо четири акта с влязло в сила едно наказателно постановление на стойност 1000 лева са издали инспекторите. За липсата на пречиствателни съоръжения за отпадни води са съставени актове на двама винопроизводители в региона.

Дружество за производство на замърсени храни също е било глобено. Собственикът не е заплащал дължимата продуктова такса за количеството пуснати на пазара опаковки, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Текущата месечна санкция от 9 711 лева на пивоварния завод в Хасково е била намалена с 4 780 лева, съобщават още от екоинспекцията.

Общо 1 599 лева е събрала РИОСВ от наложени текущи месечни санкции и от влезли в сила наказателни постановления. Половината от тази сума е от две млекопреработващи предприятия. Изпусканите при производствената им дейност отпадни води не са отговаряли на емисионните ограничения посочени в разрешителното им за заустване. За същото нарушение е санкционирана и фирма от Кърджали. Останалата част от сумата е заплатена от двама собственици на кариери за добив на подземни богатства, които работят без необходимите за това документи на територията на община Ивайловград.