Съдът реши да предаде Незиф Мехмедов на гръцките власти
Съдът реши да предаде Незиф Мехмедов на гръцките власти / Dariknews.bg, архив

С решение от днес състав на Окръжен съд Габрово допусна предаването на Незиф Мехмедов от Дряново на властите в Република Гърция. Това става заради издадена за него Европейска заповед за арест.

На 11 септември 2015 година от Апелативната прокуратура в Атина е издадена Европейска заповед за арест и предаване на българския гражданин.

Заповедта е издадена с цел провеждане на наказателно преследване срещу Незиф Мехмедов за извършено престъпление на територията на Република Гърция - умишлено убийство на малолетно дете, извършено в съучастие с друго лице, гавра с починал и незаконно ползване на оръжие.

Нови разкрития около жестокото убийство на малката Ани

С оглед данните по делото съдът счете, че издадената Европейската заповед за арест съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и на Рамковото решение на Съвета на Европа от 13 юни 2002 година.

Съдебният състав прецени, че не са налице предвидените в закона основания за отказ да се изпълни получената заповед и отчете предоставените от искащата страна гаранции, осигуряващи необходимата закрила на българския гражданин в случай на присъда в издаващата държава.

Решението на Окръжен съд - Габрово подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Велико Търново в 5-дневен срок.