Невена Петкова
Невена Петкова / Областен управител Габрово

Областният и заместник областният управител уважиха възпоменателното тържество по повод 170 години от смъртта на Васил Априлов и 120 години от пренасяне тленните останки на Благодетеля от Галац в Габрово.

“Като възпитаник на Априловото школо и човек, който завинаги ще помни завета на неговия благодетел считам за мой дълг да бъде днес на това място. Вярвам в неговия поход към знание, всеотдайност и добродетелност.“ – каза Невена Петкова след церемонията по поднасяне на цветя на гроба на Априлов.

Веднага след това Национален музей на образованието и Национална Априловска гимназия представиха съвместно тържество за живота и делото на благодетеля, което продължи с фотодокументална изложба и тематично подредени витрини в арт коридора на НМО.

По този повод директора на музея Мая Карагьозова представи своя идея за експозиция на открито „Алея на знанието“. Този проект се състои от информационни табла, ситуирани в дворното пространство на Национална Априловска гимназия и Национален музей на образованието, които да бъдат динамични и отворени към партньорите на музея, но така също да бъдат израз на европейските тенденции за експониране и социализиране на културно наследство в публичното пространство. 

Цветя в знак на признателност по време на възпоменателното честването поднесоха още председателят на Общински съвет  – Габрово Лена Георгиева, народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, зам. - кметът на Община Габрово Нела Рачевиц, представители на политически партии, културни и неправителствени организации, учители и ученици.