Кристина Сидорова
Кристина Сидорова / БСП за България

Народният представител от „БСП за България” присъства на Възпоменателна панихида в двора на Национална Априловска гимназия и поднесе цветя на паметника, където са положени тленните останки на Васил Априлов. Те са пренесени там от Галац, 50 години след смъртта на благодетеля на първото светско школо в Габрово и в България.

Паметта на Априлов бе почетена и от общинския председател на БСП – Габрово Здравко Кънчев, и от областния председател на БСП Николай Григоров.

2 октомври е емблематична  дата за всички, които отдават  почит към Априлов. Това е събитие, което придобива огромна тържественост и национален характер. Денят се превръща в празник на Национална Априловска гимназия и се отбелязва с Възпоменателна панихида и Тържествено възпоменание в Актовата зала на училището.

„Колко много хора са ни нужни като Априлов днес! Имайте за свята длъжност да обичате родината си! Поклон пред паметта и делото му!” каза Сидорова след Тържественото възпоменание.

В програмата на възпоменателно тържество са включени още фотодокументалната изложба „Спомен за Благодетеля”, подредена в Националния музей на образованието, а във фоайето – тематични витрини „Заветът на Априлов”, които народният представител също посети.