Телефонни измами
Телефонни измами / netinfo
Това не е една от поредните габровски шеги, макар жителите на столицата на хумора и сатирата да са готови да се надсмеят над много неща. Полицай върви до банката с потенциална жертва на телефонна измама, легитимира се и я убеждава да не тегли пари. Тя не го слуша. Отива на гишето, взема сумата и я дава. 

Запомнете: Полицията не иска пари от гражданите, за да си свърши работата

Служителка на гише в банка се усъмнява, че възрастен човек е оплетен в схема и го предупреждава да внимава, тъй като тегли голяма сума пари. Извикани са представители на полицията. Нищо не може да убеди потенциалната жертва и тя много скоро се оказва реална жертва.

Доверчива жена "изпищя" с хилядарка

Униформени служители на органите на реда, които знаят, че се очаква телефонна измама, звънят на вратата на нарочения човек. Той (или тя) отваря, вижда легитимацията, но въпреки всичко отказва да затвори телефона си и хвърля плика с банкнотите. За щастие в този случай истинските полицаи успяват да заловят измамника.

България предаде на Гърция седем души, разследвани за телефонни измами
МВР, пресцентър

Това не решава нещата, тъй като мулето е много малък, незначителен фактор във веригата. 

Тези случаи, които на някои могат да се сторят куриозни, са действителни. Регистрирани са и в Габрово, и в Севлиево, и в Трявна. Най-популярната схема към момента е "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонен измамник". Това потвърждава комисар Цветан Петков, зам.-директор на ОДМВР Габрово. Той разказва и странните случаи с доверчиви хора, чието поведение е трудно за обяснение. 

От полицията никога не искат съдействие по телефона
dariknews.bg

В предишните измамни схеми, където деца на възрастни родители бяха обявени за ранени или извършили престъпление и нуждаещи се от голяма сума пари, за да се справят с положението, обяснението е по-просто. Мошениците играят със страховете и любовта на хората. Чувството, че си необходим, че имаш значение, вероятно може да обясни отчасти защо има толкова много измамени по схемата "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонен измамник".