/ iStock/Getty Images
С бели рози и с празник на Йовковото слово в Добрич ще бъде отбелязана 139-годишнината от рождението на класика на българската литература, съобщават от Регионалния исторически музей, предава БТА.

Етнографският комплекс "Стария Добрич" показва създаденото от ръцете на първомайсторите

"Отново е ноември. Отново Добрич и Добруджа преживяват Йовковото слово. Отново ще положим своите цветя в нозете на писателя, покланяйки му се доземи. Тази година - с бели рози, за да пристъпим в бялата страна на белетриста, за да внесем малко светлина преди една от най-черните дати в българската история - 27 ноември 1919 година, когато и Добруджа е откъсната задълго от окървавеното тяло на родината.

Поклон и пред неустрашимата българска войска, за която Йовков написа стотици страници. И се сбогува с войната с букет бели рози", написаха от музея. В деня на рождението на писателя - 21 ноември, в неговия дом-паметник ученици от клуб "Знаете ли български език?" при училище "Свети Климент Охридски" ще съпреживеят емблематичния разказ на писателя "Белите рози".

Добри Добрев спечели конкурса за директор на Регионалния исторически музей в Добрич

На празника на словото децата ще послушат Йовковите думи и ще погостуват в Йовковата бяла страна. На рождения ден на класика обществеността в Добрич ще се поклони и ще положи бели цветя на неговите паметници.
БТА