Психодиспансерът ще получи 33 000 евро от японското правителство
Психодиспансерът ще получи 33 000 евро от японското правителство / netinfo
Близо 33 000 евро безвъзмездна помощ от японското посолство ще получи Областният диспансер за психични заболявания в Добрич. Средствата се осигуряват по проект на здравното заведение, финансиран от Програмата за безвъзмездна помощ на правителството на Япония. Проектът ще се осъществява с подкрепата на Община Добрич. Неговата обща стойност е 39173 евро.

Ще се извърши реконструкция на мъжкото и женското отделение в диспансера с цел подобряване качеството на предлаганите услуги и условията за лекуване на пациентите.

Договорът за отпускане на помощта ще бъде подписан от двете страни на 19 юли от 15.00 часа в посолството на Япония в София.

По данни на Областния диспансер през последните години се наблюдава тенденция за нарастване потребността от психиатрични услуги. Анализите сочат, че през 2005 година броят на преминалите пациенти през стационарите са 966, а използвалите услугите на амбулаторията са 7470. През 2006 година са лекувани 980 пациенти, а преминалите през амбулаторията са 10110 души.

В момента в областния диспансер стартира и проект на МТСП и Програма ФАР “Подобряване качеството на живот на лицата с тежки психични разстройства в общността”. Той е насочен към болните, които са загубили уменията си за самостоятелен живот и са изолирани от естествената си среда.