Обсъдиха грижите за децата в Дома в Крушари на среща в Областна управа
Обсъдиха грижите за децата в Дома в Крушари на среща в Областна управа / Дарик Добрич - архив

Среща за набелязване на конкретни мерки за подобряване грижите за децата и младежите от Дома за деца с умствена изостаналост в с. Крушари се проведе под председателството на Областния управител Желязко Желязков, информираха от Областна администрация. В срещата взеха участие председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов и ръководителят на проекта „Детство за всички" Доника Колева. Проектът се реализира като част от Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България".

В дискусията бе акцентирано на факта, че всички институции носят отговорност да бъдат опазени правата на децата в домовете, да се подобри качеството на обгрижване и на предлаганите услуги. Достатъчен ли е броят на хората, които работят в Дома в Крушари, прави ли се необходимото да бъде мотивиран екипът – тези въпроси постави за обсъждане областният управител и препоръча да се проучи опитът в други домове. В тези заведения трябва да се подберат хора, които са добре обучени, работят със сърце и са с „отворена душа" към проблемите на болните деца - това е задължително условие да се случи промяната, да се подобри качеството на живот и да се подготвят те за извеждане от институцията, каквато е същността на проекта, обобщи Желязко Желязков.

В срещата се включиха и представители на фондация ЛУМОС, директорите на РДСП, РЗИ, РЗОК, началникът на РИО, кметът на Крушари, както и директорът на ДДУИ в общината.