Момчил Петков
Момчил Петков / netinfo
Талантливият добрички шахматист Момчил Петков повиши международния си шахматен рейтинг при участието си в Световното първенство по шахмат за младежи до 20 години, което се проведе в Истанбул. В престижната проява под флага на ФИДЕ от България участваха състезателят на ШК Енергия 21 Добрич  и  Габриела Антова от ШК Шах 21 София.

Добричлията Момчил Петков стана световен шампион по класически шах за момчета до 13 години
 
Средствата за участието на 13-годишният Момчил Петков, световен училищен шампион за 2018 г., бяха осигурени с логистичната подкрепа на д-р Руслан Тошев, председател на БФШ 1928, финансовата подкрепа на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, и от други спонсори.

Момчил Петков шахмат
netinfo

Двата отделни турнира впечатлиха с перфектна организация  и отлични условия за игра. В първият кръг в стартовите листи бяха имената на 165 юноши и 98 девойки, от 62 държави.

Младият шахматист Момчил Петков отново покори Европа
 
Програмата предвиждаше 11 кръга по швейцарска система с един почивен ден. Играеше се на електронни дъски с електронни часовници. Всички партии можеха да се гледат директно в официален сайт на първенството и в други сайтове на живо, с коментарии от специалисти и фенове на шахмата  по интернет в цял свят.  

Момчил Петков шахмат
netinfo

Макар и седем години по-малък от опитните опоненти, Момчил демонстрира силен характер и чудесни качества на борец. С мощен финал в последните пет кръга постигна 4,5 точки от 5 възможни. Двубоите с 11 противници с доста по-голям международен рейтинг от неговия рейтинг 2163, свидетелстват за  прогресивно развитие и високо ниво на игра.  
 
Момчил Петков постигна общо 6 точки - пет победи, две ремита и четири загуби. В крайното класиране е на 70-о място от 165 участници. Добричлията повиши  международния си рейтинг със 112 единици и се приближава по близо до следваща цел  - международен майстор на ФИДЕ.