Дълги опашки се извиха след лятото пред Бюрото по труда
Дълги опашки се извиха след лятото пред Бюрото по труда / Дарик Добрич
Дълги опашки се извиха след лятото пред Бюрото по труда
57185
Дълги опашки се извиха след лятото пред Бюрото по труда
  • Дълги опашки се извиха след лятото пред Бюрото по труда

Значително струпване се наблюдава от няколко дни пред залата за регистрация на Дирекция "Бюрото по труда" в Добрич. Слушателка сигнализира в редакцията, че обработката на документите на всеки от чакащите отнема повече от половин час и опашката върви бавно, хората са изнервени.

За Дарик директорът на бюрото Васил Сивков обясни, че големият прилив на желаещи за регистрация се наблюдава през есента в последните две години. "Разбираемо за нашия регион, е породен от освобождаване на сезонно заетите в туризма и селското стопанство", каза той. Новото е, че от година и половина има изменение в Закона за насърчаване на заетостта, което указва записването в Бюрото по труда да стане до 7 дни след освобождаването от работа, за да не се губят обезщетения, обясни Сивков. Той твърди, че досега нямат оплаквания някой да е връщан за регистрация на следващия ден в нито едно от бюрата в областта.

Дневно през залата за регистрация в Добрич минават по около 100 души. Обслужването се извършва от трима или четирима служители. Обработката на документите на един човек отнема по 30-40 минути, защото се попълва и в компютър и на хартия, като се прави сверка с националната база данни, поясни Сивков. В бюрото могат да увеличат служителите до петима, но за повече няма възможност. Във ведомството се стараят да реагират гъвкаво, защото в някои дни има 40 чакащи, а в други идват по 200, които няма как да преминат в рамките на ден.

Шефът на Бюрото по труда допълни, че от службата се обръщат към големи работодатели като "Албена" АД например за поетапно освобождаване на служители през октомври, за да се избегне голямото струпване за регистрация и според него те обикновено проявяват разбиране. Сивков прикани тези, които не са с право на обезщетение, да изчакат с регистрацията, за да се приемат в залата приоритетно онези, които имат 7-дневен срок за НОИ. Очаква се струпванията на хора пред залата да продължат през целия месец октомври.

Чуйте разговора с Васил Сивков в прикачения файл.