Добрич е домакин на клъстерни панаири
Добрич е домакин на клъстерни панаири / Дарик Добрич

В Добрич се организират клъстерни панаири, по време на които български и румънски фирми ще представят на жителите на общината продуктите и услугите, с които биха искали да участват в нови клъстерни обединения.

От 11.00 часа в Международния колеж в Добрич ще се открие панаир под наслов "Агро Добруджа", в който ще се представят фирми от сектор земеделие, с акцент върху прозводството на био храни и традиционните за региона храни. В следващите два дни също ще се организират панаири, посветени на иновациите и туризма с акцент върху алтернатилните му форми.

С тези прояви приключва първият специализиран проект за насърчаване формирането на клъстери (бизнес-обединения на фирми и организации от определен сектор) на територията на еврорегион Добруджа. Проектът се изпълнява съвместно от Търговско-промишлена палата - Добрич и Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие – град Констанца, Румъния.

През последните 18 месеца в рамките на проекта са проведени 40 инициативи с повече от 250 участника от двете страни с цел представянето на клъстерния подход, като иновативен, модерен и успешен за стимулиране на икономическия растеж на малкия и среден бизнес в трансграничния евро-регион Добруджа.

Трите трансгранични клъстера ще подпишат меморандуми за сътрудничество с идеята партньорството да продължи и след приключване на проекта.