Безработицата в област Добрич се покачва
Безработицата в област Добрич се покачва / Дарик Добрич, архив

Безработицата в Добричка област през октомври е достигнала 11.1%, като бележи ръст спрямо предходния месец с 1.1%. Броят на регистрираните безработни е 8 826, което е с 843-ма повече от септември. В сравнение със същия период на миналата година, те са с 540 по-малко.

На борсата са записани 3 520 жители на Добрич. Те са се увеличили със 732-ма спрямо предходния месец. За града равнището на безработицата достига 7.9%, при 6.2% за септември.

През изтеклия месец в бюрата по труда в Добричко са заявени 675 работни места, от които 257 са в реалната икономика. Наети са 675 безработни и са разкрити 264 нови работни места в аварийни дейности по национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". През октомври в схемите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са включени нови 25 души, съобщават още от Бюрото по труда. 13 детегледачи са започнали работа по схема "Отново на работа". Те са наети в Добрич, Генерал Тошево и Тервел.

В Дирекция "Бюро по труда" - Добрич има 206 актуални работни места. От тях 18 са за висшисти, като 16 от бройките са за лекари. Търсят се още машинен инженер и главен счетоводител, както и водопроводчици, помпиери, шивачи, фаянсаджии, шофьори, готвачи и сервитьори. В Балчик се търси един каменоделец, а за община Добричка - двама гледачи на животни. Има места и за двама компютърни специалисти за столицата. Повечето от местата бяха обявени и предния месец.