Безработицата през май в Добричко спадна с 1%
Безработицата през май в Добричко спадна с 1% / Дарик Добрич

С 1% е намаляла безработицата в Добричка област през май в сравнение с предния месец, съобщават от Бюрото по труда. Нивото е 12.4% за региона, като за областния център то достига 7,4% и е с 1.4% по-ниско от април т.г.. Директорът на Бюрото Васил Сивков коментира, че стойностите са близки до тези за същия период на миналата година.

Регистрираните безработни в областта са 9 865. 3 332-ма от тях са в Добрич. 1 176 души са започнали работа през месец май, от които 1 134 - с посредничеството на Бюрото по труда, показва още справката.

Най-много работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, преработващата промишленост, селското стопанство, строителството. Към днешна дата има 210 свободни места, още се търсят работещи за курортите Албена, Кранево, Златни пясъци, както и за Каварна, София. Има свободни места за 12 лекари.

101 заявки от работодатели са получени по проект за 6-месечно стажуване на младежи до 29 годишна възраст, информира още Сивков. Предимно от сферите услуги, туризъм, по-малко от търговия.