394 загинали по пътищата в региона за последните 14 години
394 загинали по пътищата в региона за последните 14 години / Дарик Добрич

За последните 14 години в Добричка област са станали 2250 тежки пътно-транспортни произшествия, съобщават от полицията. 394 души са загинали при катастрофи, а 2 751 са били ранени. През настоящата година се отчита намаление на нивото на пътния травматизъм на територията на областта, като данните са едни от най-ниските за последните 14 години. До момента в региона са възникнали 107 тежки ПТП с 11 загинали и 138 ранени.

Данните се изнасят във връзка с Деня за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия, който се отбелязва на 17 ноември. В памет на загиналите по пътищата от 11.00 часа в храм „Св. Троица” в Добрич ще бъде отслужена заупокойна литургия и панихида.

Денят за възпоменание е  учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата – близки, роднини, приятели. На практика броят на загиналите е много по-голям от този, посочен в статистиката, защото много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.

Сигурността на движението по пътищата зависи от личния принос и отговорност на всеки  участник в него. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, посочват от Областната дирекция на МВР.