Под скандалния терен с дюните няма злато, твърдят от Несебър
Под скандалния терен с дюните няма злато, твърдят от Несебър / netinfo

Директорката на музей Старинен Несебър - Петя Киашкина опроверга проф. Божидар Димитров, който преди ден предположи, че въпросните дюни може да крият златни съкровища от древността.

Историчката твърди, че засега материални свидетелства и древни артефакти върху територията на скандалните 29 дка дюни край Несебър не са открити. каза за Дарик Петя Киашкина, директор на Музей Старинен Несебър.

"Щяхме да бъдем първите които да скочим срещу застрояване, ако имахме доказателства или очаквахме археологически находки. За съжаление нямаме такива основания за момента", каза Киашкина.

Според директорът на НИМ спорните декари земя се намирали на мястото, където е бил некрополът на древната Месембрия. А самата местност е наречена Кокала, заради многото древни кости открити на това място. По думите на Киашкина обаче дори охранната зона на некропола на Месембрия отстои на километър и нещо от въпросните дюни.

Археолозите в Несебър са проследили територията на новия квартал "Черно море" и не са открити находки, които да навеждат на мисълта, че там продължава некропола.

„Това не означава , че там е изключено да се появят гробове, но все още няма сигурни податки и затова нямахме основание миналата година да включим в некропола по големи зони", допълни Киашкина.