Над 1,2 млн. лева дава държавата за археология в Бургаско
Над 1,2 млн. лева дава държавата за археология в Бургаско / netinfo

1,25 млн. лева са предвидени за археологическите обекти в Бургаска област, съобщи в Китен вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той уточни, че само за град Бурас средствата по проект Виа Понкита" са 550 000 лева, а други 80 000 са насочени за разкопките на крепостната стена край древния град Урдовиза, която министър Дянков разгледа днес, заедно с директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Договорът за средствата по археологическите дейности в района на крепостта беше връчен на кмета на Приморско Димитър Германов, а средствата се отпускат за работа на архитекти и археолози в района до края на тази година.

По думите на министър Дянков, до пролетта на 2013 г. трябва да започне по проект вдигането на крепостната стена и възстановяването и в реалните й размери от преди 15 века. „Тук искаме да покажем как за две-три години, от нещо напълно запустяло може да стане един голям туристически обект и във вътрешността да се продължи с научната дейност на археолозите", допълни той.