По думите му Общината има огромни дългове
В община Благоевград има гигантска финансова дупка.

Това каза новият кмет на града Методи Байкушев на първия си брифинг пред медиите. Тази сутрин той е провел оперативка с Финансовия отдел на Общината.

"През 2021 г. към община Благоевград са преведени суми, от които има остатък в размер на 4.269 млн. лв. от държавата, които трябва да се използват за укрепване на свлачището за пътя за местност "Бодрост". Този проект не се е случил. Парите са преведени, но те не се намират по сметките на Общината", подчерта кметът.

Методи Байкушев: Имаме още да свършим много работа, днес трябва да опазим вота

Той обясни, че към Общината са преведени още пари за ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Камерна опера, също целеви средства от държавата.

"Този проект се финансира от няколко различни източника, единият от които е целеви средства от постановление на Министерски съвет. Държавата ни дава тези пари, за да ги използваме за този проект. Остатъкът, който би трябвало да се намира по сметките, но го няма, е 524 хил. лв.", каза още той.

БТА

"Третият обект, който се финансира с целеви средства от държавата и са платени авансово на Общината, е проектът за улица "Промишлена". Там са преведени грубо около 3,5 млн. лв., от които 1,5 млн, лв. са платени на строителя", допълни Байкушев и обясни, че към момента проекта е спрян, като предстои да се установи какви са причините. И когато изпълнението продължи, строителят трябва да представи фактура в размер на около 2 млн. лв.

Байкушев каза още, че общата дупката по тези проекти е в размер на 6.786 млн. лв. "Факти, които до днес бяха укривани от обществеността. Както бях обещал, община Благоевград оттук нататък ще бъде управлявана прозрачно и цялата информация ще се споделя с гражданите, за да могат те да знаят какво се случва тук“, подчерта още той.

До края на месец ноември община Благоевград трябва да посрещне разходи в размер на 4.352 млн. лв. за местни дейности и разходите за проведените местни избори, за които държавата е превела 1.3 млн лв. По сметките на общината обаче има само 480 хил. лв.  По думите му Общината има огромни дългове.

Кметът представи и част от екипа, с който ще работи. Първият член на екипа е Ася Иванова. Тя е юрист с дългогодишен опит, работила е в областта на енергетиката и в банковото дело.

БТА

"Предстои утвърждаване на нова структура на администрацията, която ще бъде приета заедно с бюджета. Тогава ще бъдат опредени окончателните позиции на тези хора. За момента тя ще бъде зам.-кмет по икономическото развитие. Главен секретар ще бъде Деси Витанова, също юристи, с опит и в сферата на финансите и банковото дело“, каза той.

Боряна Шалявска ще оглави Дирекцията по икономическо развитие. Тя е с дългогодишен опит в АУБ, работила е с доста НПО в областта на развитието на бизнеса и образованието.



Главен експерт "Връзки с обществеността“ ще бъде Мерилин Симонска. Част от екипа е и госпожа Адриана Топурска, която ще оглави дирекцията по административно и информационно обслужване.

София Граченова е с дългогодишен опит, сертифициран одитор в публични сектор. Последно е била одитор в Сметната палата. Тя ще се присъедини към финансовата дирекция.