Ансамбъл Пирин представя спектакъла Аз съм Пирин, мила ми Земьо в Благоевград
Ансамбъл Пирин представя спектакъла Аз съм Пирин, мила ми Земьо в Благоевград / архив

Ансамбъл "Пирин" ще изнесе концерт-спектакъл, посветен на 80 години от рождението на проф. Кирил Стефанов, в Благоевград.

Инициативата, която е под надслов "Аз съм Пирин, мила ми Земьо" ще започне в 19.00 часа на площад "Георги Измирлиев" в областния център.

Проявата е част от празничната програма на Благоевград и ще продължи около 1 час. Проф. Кирил Стефанов е един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и света.

В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор на Ансамбъл "Пирин", той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа.

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми - от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др.

Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор. Под ръководството на проф. Кирил Стефанов Ансамбъл "Пирин" е реализирал над 6000 концертни изяви в повече от 55 страни по всички континенти на света пред публика, надвишаваща 6 500 000 зрители и слушатели.

"Аз съм Пирин, мила ми Земьо" бе представен на 14 май в НДК - София. Тогава,  президентът на Република България Росен Плевнелиев и кметът на община Благоевград станаха част от грандиозния концерт- спектакъл.