/ iStock/Getty Images

Протест на жители на села от община Доспат блокира днес за близо час движението по пътя Девин - Доспат в района на разклона за с. Касъка, съобщиха кметове на населени места. Недоволството на протестиращите е насочено срещу законодателни промени, които усложняват и оскъпяват процедурата около получаване на дърва за огрев за местното население. Кметове на села от общината подготвят петиция до Народното събрание и министър-председателя с искане за отмяна на спорните промени, влезли в сила от февруари.

Протест на полицаи и в Бургас (СНИМКИ)

Протестът е срещу въведената промяна, според която отпусканите за местни жители дърва за огрев са до 10 пространствени кубика, докато досега количеството е било същото, но измерено в плътни кубични метра. Населението недоволства и срещу изискването за задължителен лиценз за работа с резачки в случаите, когато хората избират варианта сами да извършват дърводобива.  Протестиращите оспорват и увеличението на цената на дървата и поскъпването на таксите за добив на корен. 

Кметът на с.Любча Веселин Минов заяви, че подкрепя исканията на протестиращите, тъй като дървата са основно гориво за местните жители. 

Христина Георгиева, БТА