Разкриха причините за загадъчната експлозия на звезда
Разкриха причините за загадъчната експлозия на звезда / ThinkStock/Getty Images

Астрофизици от Северозападния университет в САЩ предложиха обяснение за необичайната свръхнова SN 2014C, която не се вписва в съвременната класификация, съобщи Лента.

Те предполагат, че експлозията е следствие от това, че мъртвата звезда предшественик е била в състава на двойна система.

Умираща звезда озадачава учените

Към края на живота си звездите по правило изчерпват съдържащия се в тях водород, като го превръщат в хелий и други по-тежки елементи. Ако преди да експлодира, свръхмасивна звезда напълно е изчерпала съдържащия се в нея водород, свръхновата, в която се превръща, е от тип I. В редки случаи водород все пак може да се съдържа в звездата по време на експлозията. Подобна свръхнова е от тип II.

Разбулват тайната на една от най-странните звезди

Астрономите, които наблюдавали свръхновата SN 2014C, отдалечена на 36-46 милиона светлинни години от Земята, констатирали, че тя е преминала от единия към другия тип. Подобна трансформация бе невъзможно да се обясни с помощта на съществуващите модели. Затова учените внимателно изследвали останалия след експлозията облак газ. Оказало се, че стотици години преди експлозията звездата започнала да изхвърля големи количества водород.

Откриха следи от една от първите звезди във Вселената

Учените са на мнение, че изхвърлянето на водород се дължи на това, че предшественикът на свръхновата е бил част от двойна система, т.е. имал е звезда компаньон. Възможно е обаче и друго обяснение, според което нестабилни ядрени реакции са станали причина за изхвърлянето на водорода. Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Източник: БТА