Астрономи наблюдават свръхнова звезда
Астрономи наблюдават свръхнова звезда / netinfo

Звезда на ръба на експлозията като свръхнова е била наблюдавана от астрономите по света, съобщава научното списание "Нейчър".

Звездата е избухнала внезапно през февруари, увеличавайки за кратко обема си 1000 пъти от нормалното. Звездата RS Ophiuci е близо до своето самоунищожение след тази ядрена експлозия, която попада в категорията "1а свръхнова" на астрономите. Това са едни от най-ярките феномени във Вселената, които излъчват 5 милиарда пъти повече светлина, отколкото нашето Слънце.

Този тип експлозии изглежда са и много еднотипни, защото винаги излъчват едно и също количество светлина, така че тяхната видимост от Земята, намалена само от огромното разстояние до тях, позволява на учените да измерват Вселената. Единственият проблем, който създава неудобство на астрономите е, че те никога не са виждали експлозия от категорията 1а достатъчно близо, ето защо техните замервания са чисто теоретични.

Такива експлозии са много редки. Последната, известна в нашата галактика, е наблюдавана през 1572 г. от великия датски астроном Тихо Брахе, който пръв въвежда термина "свръхнова", влагайки в това понятие нова звезда без да знае, че всъщност е наблюдавал бруталния край на една неизвестна звезда. RS Ophiuci от екваториалния звезден куп Ophiuchus близо до съзвездието Лира е от типа бели джуджета.