Земетресението нанесе щети на китайските културни ценности
Земетресението нанесе щети на китайските културни ценности / снимка: БГНЕС

Част от историческото наследство на Китай пострада сериозно при голямото земетресение от 12 май.

Най-много пострада 32-метровата Пагода от времето на династията Мин /1368-1644г./ в Ланчжун, в провинция Съчуан. Основател на династията Мин е Чжу Юанчжан, който е бил високо ценен като държавник от Мао Цзедун. Това е последната етническа китайска династия. Преди нея Поднебесната империя е била управлявана от монголската Юан /наследници на Чингиз Хан/, а след нея от манчжурската Цин. По времето на Мин китайската култура и изкуство преживяват истински разцвет.

„400-годишната Пагода е на половина разрушена при труса от понеделник. Част от историческия музей в западната част на Чънду също е разрушен“, каза говорителят на сеизмологичния институт в провинцията. От музея вече са изнесени по-ценните експонати, съобщи директорът на музея Ван Фей. Нито една от гигантските 144 панди, които се смятат за една от гордостите на съвременен Китай не е пострадала. Местните мобилни оператори почти възстановиха напълно прекъсната мрежа в пострадалите райони, което дава надежда на спасителните екипи да открият още пострадали от природното бедствие, съобщава БГНЕС. Напълно са възстановени и железопътните комуникации. Остават затворени и блокирани само част от пътната инфраструктура в най-засегнатите райони.

Тази сутрин всички китайски издания публикуват потресаващи снимки от спасителните операции, акцентът е върху срутената сграда, където е имало над 900 ученици. В репортажите се разказва как учителите са загинали при спасяването на техните възпитаници.

В спасителните операции в Китай участват над 50 хиляди военни и полицаи. По последни данни, жертвите на разрушителното земетресение са над 12 хиляди души. Според местните експерти, природното бедствие няма да се отрази на икономическото развитие на страната. От вчера са премахнати част от церемониите при посрещането на Олимпийския огън в различните части на страната. При пристигането на огъня се отдава минута мълчание в памет на загиналите.