Засилено турско военно присъствие около границата с Ирак
Засилено турско военно присъствие около границата с Ирак / снимка: БГНЕС

Турски военни самолети извършват разузнавателни полети в района на турско-иракската граница, като заснемат лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, твърдят военни източници, цитирани от Ройтерс.

Турското военно присъствие в граничния район остава засилено, като редовни патрули контролират пътищата в района, отбелязва Асошиейтед прес.

Турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк съобщава, че хеликоптери са прехвърлили още турски военнослужещи в района на границата и военните подразделения са поставени под тревога за евентуално нападение на кюрдски бунтовници.

Военните постове в град Чукурджа, близо до границата с Ирак, са били подсилени с циментови бариери, предназначени да спират коли. Полковник Хюсеин Тамр от иракската гранична охрана е заявил пред Асошиейтед прес, че турските сили са обстрелвали с артилерия два иракски района в западната част на границата на Ирак с Турция. Турската армия вече е осъществила 24 ограничени операции в Северен Ирак срещу ПКК, но не и голяма сухопътна операция, заяви в петък турският вицепремиер Джемил Чичек.