Западна Африка спешно се нуждае от помощ за ебола
Западна Африка спешно се нуждае от помощ за ебола / снимка: Guliver/Getty Images

Индия постави под карантина мъж, който се е излекувал от ебола в Либерия, но в чиито проби от семенна течност следи от вируса били открити и след връщането му Индия, предаде Ройтерс.

Индийското министерство на здравеопазването съобщи, че индийският гражданин е дал отрицателен резултат за ебола при тестовете, отговарящи на насоките на Световната здравна организация, но все пак превантивно бил поставен под карантина, когато пристигнал на летището на Делхи. По-късно в семенната му течност били открили следи от вируса.

Известен е фактът, че по време на възстановяването от болестта, предизвикана от вируса ебола, човек известно време продължава да носи вируса в телесните си течности. Присъствието на вируса в семенната течност показва, че може би е възможно болестта да се предава по полов път до 90 дни от момента, в който пациентът се смята за клинично излекуван, се казва в съобщението на индийското здравно министерство.

Еврокомисарят по здравеопазването Витенис Андриукайтис и координаторът на ЕС за борбата с ебола Христос Стилианидис, които посетиха три от страните, най-сериозно засегнати от епидемията - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, казаха пред
журналисти в Брюксел, че тези държави имат нужда от още хиляди лекари, най-вече епидемиолози, както и от друг медицински персонал, за да спрат разпространението на смъртоносния вирус, съобщи АП.

Спешно са необходими също така мобилни лаборатории, преносими тоалетни и брошури, показващи на хората как да пресекат разпространението на вируса. Тази помощ е необходима още днес, а не утре, подчерта Стилианидис.

Източник: БТА