Замесиха в скандала с „News of the World” и полицейски шеф
Замесиха в скандала с „News of the World” и полицейски шеф / снимки: Reuters, архив

Шефът на лондонската полиция бе замесен в скандала с методите на действие на медийната група на Рупърт Мърдок. Появи се информация, че полицейският шеф се е възползвал от безплатни спа процедури, предаде ДПА, позовавайки се на британски вестници.

Сър Пол Стивънсън и съпругата му са приели безплатен престой през януари в луксозен спа център, рекламиран от компанията на Нийл Уолис, бивш зам. главен редактор на таблоида „News of the World”, пише вестник „Телеграф”.

„News of the World” бе закрит от Мърдок на 10 юли, след като се разкри, че негови служители са прослушвали гласовата поща на хиляди хора и са плащали на полицаи, за да се сдобият с интересуваща ги информация. Според „Сънди таймс”, който също е собственост на Мърдок, шефът на полицията, най-високопоставеният полицейски служител във Великобритания, е приел престоя в „Чампнис спа”, намиращ се на около 50 км североизточно от Лондон, за да се възстанови от счупване на бедрената кост. Престоят струвал 12 000 лири. Уолис, който бе арестуван във връзка със скандала с подслушванията, е работил и като медиен консултант за Лондонската полиция.

В интервю за вестник „Обзървър” лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд призова за разформироване на британския клон на империята на Мърдок. Във все по-сложно положение е премиерът Дейвид Камерън, който призна, че за последната година и нещо е имал 26 официални срещи с Мърдок, сина му и висши служители на "Нюз интернешънъл", отбелязва ДПА. Преди закриването на предизвикалия скандала таблоид компанията News International на Мърдок контролираше 37% от британския вестникарски пазар. Компанията притежава и 39 на сто от сателитната телевизия БиСкайБи, посочва БТА.



Говорител на Лондонската полиция потвърди, че Стивънсън е бил безплатно в спа центъра. Медицинското лечение, което е получил там, е било платено от Скотланд ярд и в това няма нищо нередно, каза говорителят. Чисто съвпадение е, че центърът е представляван от компанията на Уолис, допълни той. Спането и храната платил работещ в центъра лекар, който бил семеен приятел на полицейския шеф.