Вътрешният министър на Литва подаде оставка заради нелеп инцидент
Вътрешният министър на Литва подаде оставка заради нелеп инцидент / снимка: Guliver/Getty Images

Министърът на вътрешните работи на Литва Саулюс Сквернелис подаде днес оставката си на премиера Алгирдас Буткевичус заради нелеп инцидент с арестант, предаде ТАСС.

24-годишният арестант Игор Молотков, докаран във Вилнюс и оставен сам за малко в служебна кола пред полицейския комисариат, успял, макар и с белезници на ръцете, да грабне намиращия се в колата автомат и да побегне. Операцията по задържането на беглеца продължила пет часа с участието на 3000 полицаи, командоси от спецчастите и представители на други силови структури.

Полицаите в Литва обикновено не носят автоматично оръжие, обаче то им било раздадено след терористичните атаки миналия петък в Париж.

В началото на седмицата имаше и друго извънредно произшествие, при което патрулиращ полицай с непредизвикан изстрел от автомат рани клошар.

„На нашата държава като никога досега е необходима стабилност. Разединението е изгодно само на нашите опоненти или на политически сили, погазващи ценностни интереси”, посочва в мотивите за оставката си министърът. Сквернелис оглави МВР на Литва миналата година. Преди това той бе главен комисар на полицията.

Източник: БТА