Властите: Ще се съобразим със съда, но указът на Тръмп за влизане в САЩ остава в сила
Властите: Ще се съобразим със съда, но указът на Тръмп за влизане в САЩ остава в сила / БГНЕС

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в изявление късно снощи, че "ще се съобрази със съдебното разпореждане", което временно забранява депортирането от САЩ на имигранти от седем мюсюлмански страни, но подчерта, че указът на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането им в страната, остава в сила, предадоха Би Би Си и Ройтерс.

Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави

Указът засяга граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Изявлението бе публикувано часове, след като федерален съдия в Ню Йорк спря депортирането на десетки новопристигнали пътници и бежанци от тези седем страни, оказали се блокирани на американски летища.

"Тези хора бяха подложени на щателни проверки за сигурност и в момента се оформя влизането им в САЩ съгласно нашите имиграционни закони и съдебните разпореждания", посочи министерството.

Тръмп: Прилагането на имиграционните ограничения не е забрана срещу мюсюлманите

Вчера федералният окръжен съд в Ню Йорк наложи временна забрана върху депортирането на мигранти от тези страни с валидни американски визи от летищата на САЩ, въпреки съответното разпореждане на президента Тръмп. Съдът мотивира решението си с аргумента, че то нарушава техните законни права.

А в заявлението, публикувано на уебсайта на министерството, се казва, че "разпорежданията на президента Тръмп остават в сила", а американското правителство "си запазва правото да отнема визи по всяко време, ако това се наложи от съображения за националната сигурност или за сигурността на гражданите".

Министерството отбелязва, че разпореждането на Тръмп засяга "само малка част от чуждестранните туристи и е първа крачка към възстановяването на контрола над американските граници и националната сигурност".

След указа на Тръмп: Спират хора от седем страни да влизат в САЩ

А старшият съветник на Белия дом Стивън Милър каза, че решението на окръжния съд в Ню Йорк "по никакъв начин не пречи на изпълнението на указа на президента, който остава в сила напълно и изцяло".

От авиокомпаниите, опериращи от летището в Кайро, днес бе официално поискано да не качват на полети за САЩ граждани с валидни имиграционни визи от седемте страни, посочени в указа на Доналд Тръмп, съобщи служител на египетската авиокомпания "Иджиптеър", цитиран от Ройтерс. Авиационните власти били уведомени за наложените ограничения преди няколко часа.

Служителят уточни, че забраната не се отнася за притежателите на американски "зелени" карти, на дипломатически паспорти, както и за правителствени служители от седемте страни.

Източник: БТА