/ iStock/Getty Images
Щастливците, които ще могат да наблюдават пълното слънчево затъмнение утре ще видят уникалната „слънчева корона“.

Пълното затъмнение на Слънцето, чиято максимална фаза се очаква на 14 декември вечерта, ще даде възможност да се види огнен пръстен или „слънчевата корона“ около Луната, която напълно ще покрие слънчевия диск, съобщиха пред ТАСС пресслужбата на Московския планетариум.

Максималната фаза на затъмнението се очаква в 19:13 часа московско време. Ще продължи малко повече от две минути.

„При пълно затъмнение се вижда„ слънчева корона “, наподобяваща огнен пръстен, както и звезди и планети, разположени близо до Слънцето“, казаха от планетариума пред ТАСС. Астрономите също поясниха, че нито пълна, нито частична фаза на слънчево затъмнение няма да бъдат видими от територията на Русия.

Жителите на Чили и Аржентина ще могат да наблюдават затъмнението в цялата му уникалност и красота. Частичен небесен изглед ще има в Южна Америка, Полинезия, Антарктида и Африка.

Лунната сянка ще навлезе на Земята в 17:32 по московско време в централната зона на Тихия океан и ще я напусне в 20:53 западно от брега на Намибия. Широчината му на земната повърхност ще бъде 90 км.

На 14 декември Московският планетариум ще бъде домакин на онлайн излъчване на затъмнението, което ще бъде коментирано от Олег Уголников, старши изследовател в Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

Излъчването ще започне в 17:25 по московско време в канала на YouTube и страниците на планетариума в социалните мрежи.
БГНЕС