Увеличава се броят на расистките нападения срещу мигранти в Германия
Увеличава се броят на расистките нападения срещу мигранти в Германия / БГНЕС

Мигрантите в Германия и хората, които работят с тях, са изложени на нарастващ риск от расистки нападения, съобщава се в поверителен доклад на федералната полиция, цитиран от ДПА.

Полицията е отбелязала увеличаване на ксенофобските нападения срещу бежанци и техни поддръжници, съобщава германският всекидневник "Зюддойче цайтунг". Десните сили са засилили "пропагандата" си срещу политиката за предоставяне на убежище, отбелязва се в доклада. Тези групи, които обикновено са разединени, сега изглежда са намерили обща кауза, изразяваща се в анти-мигрантската дейност, се посочва в документа.

Мигранти подпалиха лагер в Словения, бързали за Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предупреждението беше отправено дни, след като новоизбраната кметица на Кьолн Хенриете Рекер беше намушкана по време на предизборната си кампания от десен екстремист, обявил се срещу нейната позиция в защита на бежанците, отбелязва ДПА.

В същото време около 100 полицаи разгониха протестиращите, окупирали спортна зала в Дрезден, в която трябваше да бъдат подслонени бежанци. Градът е бастион на насоченото против чужденците движение ПЕГИДА. Протестиращите искаха да попречат на пристигането на още мигранти. Палежите са посочени в доклада като популярна форма на мотивирано от омраза престъпление срещу мигрантите. Извършителите палят обектите, в които се планира настаняването на чужденци. Прашките с метални топчета, дървените палки и киселината са предпочитаните оръжия на германските крайнодесни, се отбелязва в документа.

Пореден антимигрантски протест в Германия (ВИДЕО)

Нападенията срещу бежанските центрове продължават да нарастват рязко. Смята се, че общо 461 от регистрираните за първите три тримесечия на тази година случаи са дело на крайнодесни екстремисти, отбелязва ДПА. Това е над два пъти повече от всички нападения за 2014 година.

"Освен нападенията срещу местата, където се подслоняват търсещи убежище, може да се увеличи недоволството срещу предполагаемите виновни за притока на мигранти, например политически представители или управители на центровете за настаняване", предупреди говорителка на полицията, цитирана от Франс прес.

Потокът от хора, бягащи от войни в Близкия изток и Африка, не дава признаци да отслабва. Германското правителство очаква тази година в страната да пристигнат до един милион бежанци, припомня ДПА. През последните дни германското правителство изрази притеснение от радикализацията на посланията на популисткото ислямофобско движение ПЕГИДА, което е начело на протестите срещу чужденците в цялата страна, отбелязва АФП.

Източник: БТА