Мигранти подпалиха лагер в Словения, бързали за Германия (СНИМКИ)
Мигранти подпалиха лагер в Словения, бързали за Германия (СНИМКИ) / БГНЕС

Мигранти запалиха и почти унищожиха словенския лагер Брежица, защото не искаха да чакат и бързаха да продължат пътя си за Германия. Те палиха палатките в приемния център една по една, като скандираха "Open, Open!".

4500 мигранти събориха оградата и нахлуха в Австрия

Лагерът Брежица е създаден специално за тях, но за по-малко от час мигрантите успяха да подпалят почти всички палатки и само бързата намеса на пожарникарите не позволи по-сериозни инциденти и щети, пише БГНЕС.

Лагерът на практика вече е неизползваем. В момента в различни приемни центрове на територията на Словения има около 5000 мигранти.

Мигранти подпалиха лагер в Словения бързали за Германия (СНИМКИ)
netinfo

Брежица се намира на 13 км. от границата с Хърватия. В този лагер има място за около 500 души. Кметът на Брежица Иван Молан каза, че в малкото градче на практика вече няма нормален транспорт и поради тази причина днес децата не са ходили на училище. Той призова за по-голяма намеса на централната власт за нормализиране на живота в Брежица.

Мигранти подпалиха лагер в Словения бързали за Германия (СНИМКИ)
netinfo
Кметът на словенската община Завърч Миран Вук също изрази своето възмущение от поведението на мигрантите:

"Това не са бежанци, бежанци бяха хората от Босна, които бяха благодарни и за най-малките неща, които получаваха от нас. Тези са просто една дива орда, които се чувстват длъжни да унищожават каквото им попадне".

"Приготвихме над 1200 обяда в специални кутии. Всичко е разпиляно, всичко е изхвърлено... Аз не знам каква храна консумират", каза още Вук.

Видео: Ruptly, снимки: БГНЕС