Украинският парламент одобри частична мобилизация
Украинският парламент одобри частична мобилизация / снимка: БГНЕС

Украинският парламент одобри частична мобилизация заради "намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна".

Върховната рада в Киев официално гласува за частична мибилизация на 40 000 запасняци в отговор на "военновременната ситуация".

275 депутати одобриха мярката, поискана от и.д. президент Олександър Турчинов, заради "влошаването на политическото положение в страната...и намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна". 33 депутати не участваха в гласуването, нито един не беше против.

Депутатите одобриха също отпускането на още близо 6,9 милиарда украински гривни (530 милиона евро) за гарантиране на бойната готовност на въоръжените сили.

Вчера Кримският полуостров, който от края на февруари е окупиран от руски войски, гласува с 96,77% за присъединяване към Русия.

В реч пред парламента и.д. президент Олександър Турчинов определи референдума в Крим като "голям фарс" и допълни, че той "никога няма да бъде признат нито от Украйна, нито от цивилизования свят".

Депутат от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко Баткивщина иронизира от своя страна "сензационните резултати" в Крим. "Очаквахме 101% предвид начина, по който беше организиран референдумът", заяви Микола Томенко на заседанието на парламента.

Междурвременно местният парламент в Крим гласува за независимост от Украйна и присъединяване към Руската федерация, след като проведено вчера допитване, показа, че 96,6 на сто от хората на полуострова одобряват подобен ход.