/ БГНЕС
Радиационният фонд е нормален
Въоръжените сили на Украйна са поразили купола на шести блок на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, съобщи назначеното от Москва ръководство на централата в канала си в "Телеграм", цитирано от ТАСС.

"Извършена е атака срещу купола на шести блок на Запорожката АЕЦ. Няма критични повреди, не са установени заплахи за безопасността на централата", се казва в съобщението.

Малко по-късно руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" съобщи за трима ранени при "безпрецедентна поредица от атаки" на Украйна с дронове срещу окупираната Запорожка АЕЦ предаде Ройтерс. Един от тях е тежко ранен.

По-рано същият източник съобщи, че Украйна е атакувала с дронове контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, повреждайки камион, паркиран до столовата на централата.

Тази информация не е проверена по независим път.

До момента няма коментар от страна на украинските власти. Държавната новинарска агенция Укринформ само цитира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че е била уведомена от Русия за експлозия на един дрон в Запорожката АЕЦ.

Според съобщението на "Росатом" тримата служители на атомната електроцентрала в Запорожка област, Югоизточна Украйна, са били ранени при експлозия близо до нейната столова. След това са последвали взривове в товарна зона и на купола на Шести реактор на Запорожката АЕЦ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА