Турция: Русия преувеличава военната заплаха след свалянето на самолета
Турция: Русия преувеличава военната заплаха след свалянето на самолета / БГНЕС

Турция обвини Русия, че "преувеличава" военната заплаха, която според Анкара не съществува, предаде Ройтерс, цитирайки говорителя на министерството на външните работи Танжу Билгич.

Агенцията отбелязва, че тези коментари се очаква допълнително да засилят напрежението между двете страни след свалянето от руски военен самолет от турски изтребители в района на границата със Сирия миналия месец.

Искри и дълбоки разногласия между Русия и Турция за случилото се

"Военните елементи на Русия действат в последно време сякаш са осезаема заплаха за Турция, което е преувеличено и няма нищо общо с реалността", посочи Билгич на пресконференция.

"Турция не действа по агресивен начин срещу военни цели на Русия и ние силно се надяваме да не покачваме напрежението", добави той.

Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"

Билгич заяви също така отхвърли призивите от страна на Русия за обезщетение за сваления самолет. "Не е възможно да отговорим на исканията на Русия", каза той.

В неделя Русия предупреди Турция да спре да извършва "провокации" срещу силите й във или близо до Сирия, след като руски военен кораб отправи предупредителни изстрели срещу турски плавателен съд в Егейско море, за да избегне сблъсък.

Източник: БТА