Путин предупреди Анкара, че няма да прости стрелбата в гръб
Путин предупреди Анкара, че няма да прости стрелбата в гръб / БГНЕС
Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"
83041
Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"
  • Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"

Руският президент Владимир Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб". В годишното си обръщение към Федералното събрание той заяви, че не разбира защо Турция е свалила руския боен самолет на сирийската граница. Изглежда Аллах е решил да накаже управляващата върхушка в Турция, като я лиши от разсъдък и здрав разум, подчерта Путин. Той бе категоричен, че на Турция няма да й се размине само с доматите.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Москва е замесена в незаконна търговия на петрол с „Ислямска държава". Той спомена името на един от купувачите на петрол, твърдейки че е сирийският бизнесмен Джовани Хасвани, „който е с руски паспорт".

Президентът на Русия започна ежегодното си обръщение пред Федералното събрание с обявяването на минута мълчание в памет на загиналите в Сирия руски военни.В изявлението си той каза, че Русия никога няма да забрави свалянето на руския военен самолет на 24 ноември. Днешната управляваща върхушка в Турция, която носи пряка отговорност за гибелта на руските военнослужещи ще съжалява за това, което направиха, посочи руският президент.

Путин: Само Аллах знае защо Турция свали руския самолет

„Ние няма да забравим това подпомагане на терористите. Винаги сме смятали и продължаваме да смятаме предателството за най-долно и най-срамно нещо. Нека да го знаят онези в Турция, които стреляха в гърба на нашите летци".

Държавният глава подчерта, че Русия не поставя знак за равенство между народа на Турция и част от управляващата върхушка. Путин определи свалянето на руския самолет от турските ВВС като умопомрачение.

„Не разбирам защо те направиха това. Единствен Аллах го знае. Изглежда Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки я от разум и разсъдък".

Русия няма да се ограничи с досегашните си ответни действия, посочи още Путин.

„В основата на нашите действия ще стои преди всичко отговорността пред страната, пред нашия народ. Ние не се каним да дрънкаме с оръжие. Но ако някой смята, че, извършвайки това подло престъпление - убийството на нашите хора, ще се отърве само с отказа да му купуваме доматите или с някакви ограничения в строителния или в други отрасли, то той дълбоко се заблуждава".

Турция обвини Русия и Сирия в „мръсни дела" с Ислямска държава

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес в телевизионно интервю, че Москва е замесена в незаконна търговия на петрол с „Ислямска държава". Турската страна има доказателства и ще ги разкрие пред света, предупреди той.

Изказването идва ден след като руското министерство на отбраната обвини турския президент и неговото семейство в нелегална търговия на петрол с „Ислямска държава".