Искри и дълбоки разногласия между Русия и Турция за случилото се
Искри и дълбоки разногласия между Русия и Турция за случилото се / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че не е чул "нищо ново" от турския си колега в рамките на първия двустранен контакт на високо равнище между двете страни, след като турските военновъздушни сили свалиха руски бомбардировач преди девет дни, предаде Ройтерс.

Москва и Анкара имат дълбоки разногласия за случилото се на 24 ноември на турско-сирийската граница.

Путин: Само Аллах знае защо Турция свали руския самолет

Руският президент Владимир Путин определи инцидента като военно престъпление и заяви, че на Турция ще бъдат наложени още санкции. Москва вече забрани вноса на някои турски храни, отбелязва Ройтерс.

"Ние се срещнахме с ръководителя на турското външно министерство по негово настоятелно искане. Не чухме нищо ново", каза Лавров на пресконференция, която бе излъчена по телевизията.

Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"

Лавров каза, че Русия е повторила своята позиция по време на срещата с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в кулоарите на срещата на Съвета на министрите на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в Белград днес и утре.

Турция твърди, че руският самолет е нарушил нейното въздушно пространство и е бил предупреден неколкократно - нещо, което Русия отрича.

Турската държавна телевизия ТРТ цитира Чавушоглу да казва, че е нереалистично да се очаква всички проблеми с Русия да бъдат решени след една единствена среща, но е важно каналите за комуникация да останат отворени.

Чавушоглу заяви на заседанието на ОССЕ, че инцидентът на 24 ноември не трябва да се свързва с борбата на Турция срещу общия враг - тероризма на групировката "Ислямска държава".

Агенция Франс прес съобщава, че Чавушоглу е изказал съболезнования на Руската федерация за смъртта на пилота на руския бомбардировач Су-24 М.

Турция обвини Русия и Сирия в „мръсни дела" с Ислямска държава

Лавров посочи още, че Русия не смесва турския народ с онези, които са издали заповедта за сваляне на самолета, съобщава ТАСС.

"Ние винаги сме казвали, и днес президентът Путин потвърди това, говорейки в Кремъл, че ние гледаме на турския народ като на наш приятел и не смесваме турския народ с тези, които са дали престъпната заповед", каза Лавров. "Ние вече обявихме как ще това действие на турското ръководство ще повлияе на нашите отношения. Има решения на президента, има решения, които в изпълнение на неговия указ е приело правителството, всичко това е известно".

"Ние искаме по всякакъв начин да избегнем каквито и да са стъпки, които нанасят вреда на отношенията между хората", посочи Лавров. "Навярно има някакви ексцесии, но това не е политика на президента, нито позиция на правителството", уточни той. "Ние ще се стараем да не създаваме проблеми нито на гражданите на Турция, нито на гражданите на Русия", отбеляза Лавров.

Източник: БТА