/ Guliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп изрази днес очакване да има нови срещи със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде ДПА.
 
"Не мисля, че това ще е последната ни среща", каза Тръмп в Белия дом, визирайки предстоящата си втора среща с Ким, която ще се състои на 27 и 28 февруари в Ханой. "Мисля, че ще постигнем много във виетнамската столица", отбеляза той.

БГНЕС

Американският президент увери, че има "много добри отношения" със севернокорейския лидер. Ким изглежда е заинтересован да засили икономиката на Северна Корея, каза Тръмп, отчитайки "много, много големия потенциал" на тази страна.
 
Във Виетнам вече се предлагат портрети на Тръмп и Ким и подстрижки като техните

Американският президент на няколко пъти обърна внимание на географското местоположение на Северна Корея между Русия, Китай, и други азиатски държави.
Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе и южнокорейския президент Мун Дже-ин преди срещата си със севернокорейския лидер другата седмица, предаде още ДПА, като се позова на комюнике на Белия дом.

Guliver/Getty Images

Американският президент обещал да остане в близък контакт с двете страни съюзници на Съединените щати след срещата си със севернокорейския лидер.
 
Какви са очакванията към втората среща на Тръмп и Ким Чен-ун?

Евентуални отстъпки от страна на САЩ в областта на сигурността вероятно биха имали сериозно отражение върху Япония и Южна Корея. Те биха дошли на фона на тенденцията Тръмп да поставя под въпрос отдавнашни съюзни на Съединените щати, отбелязва ДПА.
 
Американският президент и японският премиер "потвърдили своя ангажимент да постигнат окончателната, напълно проверима денуклеаризация" на Северна Корея, се казва още в комюникето.
 
Тръмп за Ким Чен-ун: Между нас има чудесна химия, харесвам го и той ме харесва

Това ще е втората среща между Тръмп и Ким за по-малко от една година. Двамата се срещнаха за първи път на 12 юни в Сингапур.
БТА