/ iStock/Getty Images
В Хърватия залесяват отдалечени гори, пострадали от пожари, с дронове, съобщава Ройтерс.

Проектът се осъществява от компания "Магическа гора", която иска да развие инициативата на международно равнище. Горан Ладишич от "Магическа гора" обясни, че използването на дронове не е новост. Това, което отличава хърватската инициатива от останалите, е, че се използват по-големи съдове - с големината на топка за голф. Те съдържат съставки, които имат за цел да създадат благоприятна среда за поникването на семената.



"Освен семето, ние слагаме вътре и пясък, трева, пръст и чили", разказа Лашич. "Чили се слага, защото по този начин дивите животни, в случая на дъба - дивите прасета, няма да изядат семената", допълни той.


Горските пожари в Хърватия през лятото често възникват в труднодостъпни райони, затова методът на залесяване по въздух е подходящ, казват лидерите на проекта. Тази седмица "Магическа гора" е пуснала топки със семена в Oбщина Промина в южната част на страната.


"Ние избрахме този иновативен метод, защото имахме много горски пожари в нашия район, най-големият от които през 2009 г.", каза кметът на Промина Тихомир Буданко. Той уточни, че в района в момента растат само ниски храсти.

Инициативата на "Магическа гора" се развива от повече от две години. Горан Ладишич каза, че тестове са показали, че над 40 процента от разпръснатите семена са успели да хванат корени.

Иван Видакович, който контролира полетите на дроновете, каза, че за осем часа, с използването на четири или пет дрона, може да се покрие площ от около 10 хектара.

Идеята е районите да бъдат залесени отново с характерните за тях дървета. Макар че проектът е използвал досега само семена от различни видове дъб, инициаторите му смятат, че може да бъдат използвани всякакъв вид семена на дървета.

"Магическа гора" е в контакт с партньори от Украйна, Босна, Черна гора, Австрия и Калифорния с цел да развие продукта следващата година.

Хърватските иноватори смятат също да участват в инициативата на ЕС за засаждане на три милиарда дървета до 2030 г. в рамките на борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразие, отбелязва Ройтерс.
БТА