Съветът на пазителите в Иран няма да анулира изборите
Съветът на пазителите в Иран няма да анулира изборите / снимкa: БГНЕС

Върховният законодателен орган на Иран отхвърли анулирането на президентските избори, поискано от двама от неуспелите кандидат-президенти, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на иранската телевизия.

"Съветът на пазителите на Иран отхвърля искането за анулиране на президентските избори от 12 юни и заявява, че на тях не е имало големи нередности", съобщи англоезичният канал на иранската телевизия.

Преди това иранското вътрешно министерство съобщи в комюнике, че насрочената за днес демонстрация на студенти ислямисти пред британското посолство в Техеран не е разрешена, предаде Франс прес.

"След като студентски групи обявиха, че организират пред британското посолство демонстрация, за да протестират срещу намесите във вътрешните работи на Иран, министерството, при все че осъжда тези намеси, информира нашите сънародници, че не е издадено никакво разрешение за подобна демонстрация", се казва в документа, поместен на сайта на ведомството.

Студентски сдружения обявиха вчера, че смятат да протестират срещу "поквареното правителство на Великобритания заради намесата му във вътрешните работи на Иран, ролята му в техеранските вълнения и подкрепата за размириците". Сред тези организации бе и студентското крило на ислямистките милиции "басидж".

Бивш ръководител на друга организация, близка до ултраконсерваторите, предупреди, че британското посолство може има участта на мисията на САЩ, окупирана през 1979 и затворена през 1980 г.

След обвиненията в намеса Лондон реши вчера да евакуира семействата на работещите в посолството си в Техеран и препоръча на британските граждани да не пътуват до Иран без наложителна необходимост.