След три дни сражения в Западна Либия настъпи спокойствие
След три дни сражения в Западна Либия настъпи спокойствие / снимка: Reuters

Усилия за помиряване започнаха в Западна Либия след три дни на сражения между две противникови групи, в които загинаха най-малко осем души, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Новинарският уебсайт Курина съобщи, че от снощи в района цари спокойствие и висши командири от управляващия Преходен национален съвет се опитват да решат спора между бойците от град Зауия и съседния Уершефана.

Противоречиви са сведенията кой е предизвикал сблъсъците, посочва БТА. Някои командири казват, че са започнали сили, лоялни на сваления от власт Муамар Кадафи. Базираният в Бенгази уебсайт Курина обаче предаде, че две противникови групировки се опитват да установят контрол върху базата на бригада, водена преди от Хамис - един от синовете на Кадафи.

Сраженията избухнали в район на 27 км западно от столицата Триполи. Хамис бе командир на 32-а бригада, обвинена, че е използвала жестоки средства, за да потуши протестите срещу Кадафи. Хамис бе убит по време на боеве в Тархуна, на 80 км южно от Триполи, на 29 август.