/ БТА
Президентът на Нигер Мохамед Базум, който беше свален от власт по време на преврат миналата седмица, заяви в статия, публикувана във вестник "Вашингтон пост", че той е заложник и призова САЩ и цялата международна общност да възстановят конституционния ред в страната му, предаде Ройтерс.

Базум предупреди, че ако превратът успее, "той ще има опустошителни последици за нашата страна, нашия регион и целия свят".

Делегацията на ЕКОВАС напусна Нигер без да се срещне с водача на хунтата

Междувременно стана ясно
, че делегацията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), пристигнала в Ниамей, за да намери изход от кризата в Нигер, е отпътувала от страната няколко часа по-късно, без да се е срещнала с водача на хунтата, предаде Франс прес, като се позова на един от пратениците.

Лидерът на военния преврат в Нигер определи икономическите санкции като „безчовечни“

Той уточни, че не е имало среща нито с водача на хунтата, генерал Абдурахаман Чиани, който пое властта в страната миналата седмица, нито със сваления президент Мохамед Базум.

Нигер протест
БГНЕС

Делегацията беше водена от бившия нигерийски президент Абдулсалами Абубакар и първоначално трябваше да се срещне с превратаджиите в Нигер, "за да представи исканията на лидерите на ЕКОВАС", се казва в изявление на канцеларията на нигерийския президент Бола Тинубу.

Ротационен председател на ЕКОВАС, Тинубу призова пратениците да "направят всичко" за "решаването по приятелски начин" на кризата в Нигер.

ЕКОВАС наложи тежки санкции на Нигер и даде на превратаджиите срок до неделя да върнат президента Мохамед Базум, който на 26 юли беше свален от поста и поставен под домашен арест.

Пучистите предупредиха, че ще "отвърнат незабавно" в случай на "агресия или опит за агресия" срещу Нигер от страна на регионалната организация.

Евакуацията от Нигер

Германските въоръжени сили евакуираха със самолет около 30 души от Нигер, предаде ДПА. Досега евакуацията на германските граждани се извършваше с френски самолети, отбелязва ДПА. В сряда германската външна министърка Аналена Бербок благодари на френската външна министърка Катрин Колона за съдействието, което е оказала Франция на Германия при евакуацията на германски граждани от Нигер.

Германия разполага с войници в Нигер.

Макар положението на германските войници в Нигер да остава неясно след военния преврат, то не е критично, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус.

Буркина Фасо и Мали: Военна интервенция в Нигер означава обявяване на война срещу нас

Писториус каза още, че е разговарял с командира на германските войници в Ниамей, който го е уверил, че всичко е наред с германските военнослужещи.

Министерството на отбраната, в координация с германското външно министерство, следи внимателно случващото се в Нигер, увери Писториус.

"Франс 24" и "Радио франс ентернасионал" спряха излъчване в Нигер

Европейският съюз определи като недопустимо спирането на излъчването на френските медии "Франс 24" и "Радио франс ентернасионал" в Нигер и остро осъди това "нарушение на основните свободи", предаде Франс прес.
 
"Радио франс ентернасионал" и телевизия "Франс 24" от 3 август са недостъпни в Нигер.

"Тази мярка е сериозно посегателство срещу правото за информация и свободата на словото", посочи говорител на Европейската комисия в Туитър.

Нигер протест
БГНЕС

БТА