САЩ може да заменят системата за ниво на терористична опасност
САЩ може да заменят системата за ниво на терористична опасност / снимкa: БГНЕС

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ ще преразгледа и евентуално замени петстепенната система на тревога, която бе въведена след атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес.

От създаването си през 2002 г. системата, в която петте нива се обозначават с пет отделни цвята, предизвикваше обърквания и дълго време бе подигравана в телевизионни комедийни предавания. Според критици смисълът на различните цветове е твърде неясен, за да дава полезна информация. Представители на Демократичната партия пък заявиха, че администрацията на бившия президент Джордж Буш я е използвала за политическа манипулация.

Министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано днес назначи работна група, която в срок от 60 дни трябва да прецени доколко ефикасна е сегашната система. В 17-членната група влизат демократи и републиканци. Тя ще се ръководи от бившия директор на ФБР Уилям Уебстър и съветничката на бившия президент Джордж Буш за вътрешната сигурност Фран Таунсънд.

Системата започва от зелено, което значи минимална опасност от терористично нападение и стига до червено, което значи особено висока опасност от нападение. В нея може да бъдат внесени промени или тя може да бъде напълно премахната.

Равнището на тревога в САЩ не е било променяно от 2006 г., когато бе повишено от жълто на червено, а след това на оранжево в авиационния сектор, след като се разкри, че терористи са планирали да взривят пътнически самолети, излитащи от Великобритания за САЩ.

САЩ никога не са били на жълто равнище на тревога от 2001 г. насам, освен когато Хавай в продължение на една година бе на синьо ниво, а после го повиши на жълто. САЩ не са били нападани от 2001 г., пише БТА.