/ ThinkStock/Getty Images
Федерален съд в САЩ забрани свободното публикуване в интернет на планове за 3D принтиране на оръжия. Подобни непроследими пластмасови оръжия, които могат да бъдат отлети от всеки човек с 3D принтер, бяха представени за първи път още през 2013 година. Почти веднага обаче правителството в САЩ забрани на компанията разработчик да разпространява свободно файловете, които показват как оръжието може да бъде мултиплицирано от всеки. През юни тази година забраната изненадващо бе вдигната и миналия петък компанията отново публикува на сайта си плановете за 10 различни модела оръжия. 8 щата обаче заведоха дело срещу решението на президентската администрация и Федералният съд в крайна сметка отново нареди плановете да бъдат свалени.

Съд разреши производство на пистолети ... с 3D принтер (СНИМКИ)
 
3D принтерите са сравнително нова технология. За разлика от обикновените принтери, не печатат с мастило, а могат да „отливат” различни предмети от специални пластмасови сплави.
 
Още през 2013 тексаската компания „Defence Distributed” качи на официалния си сайт планове за принтиране на 3D оръжия, които всеки човек може да си свали и изпринти сам. Държавният департамент на САЩ обаче се намеси почти веднага и нареди файловете да бъдат махнати от интернет. Последва няколкогодишна съдебна битка, която основателят на компанията Коди Уилсън в крайна сметка загуби. През юни тази година обаче новата президентска администрация изненадващо махна забраната и този петък „Defence Distributed” отново качиха планове, този път за 10 различни модела оръжия. Сред тях е и модел, наподобяващ полуавтоматичната пушка AR-15, използвана често при масовите обществени стрелби в САЩ.
 
Това накара 8 щата, начело с главния прокурор на Вашингтон Боб Фъргюсън, да заведат дело срещу решението. В крайна сметка Федералният съд в Сиатъл отново върна забраната с мотива, че свободният достъп до подобни планове създава предпоставки „за непоправими щети”. Боб Фъргюсън определи решението като победа:
 
„Тези призрачни оръжия са непроследими, практически неоткриваеми и без днешната съдебна победа, биха станали достъпни за всеки престъпник, насилник или терорист. Надявам се президентът да постъпи правилно и да пренасочи действията на държавната администрация в друга посока”, каза той.

Страната на неограничените престрелки (ВИДЕО)
 
Основните опасения от пластмасовите оръжия са, че са нерегистрирани, непроследими и неоткриваеми за охранителните скенери в различни обществени сгради и летища.
 
Плановете на „Defence Distributed” обаче вече са свалени над 1000 пъти, преди връщането на забраната. Част от по-старите им планове пък си остават достъпни из различни торент сайтове.
 
Коди Уилсън миналия месец приветства падането на забраната и я определи като „началото на нова ера на оръжията за теглене”:
 
„За нас контролът над оръжията е фантазия. По същия начин, по който хората казваха, че е нереалистично да принтираме оръжия. Според мен по-нереалистично е да си мислим, че някой може да контролира тази технология”, допълни той.

Нападенията с огнестрелни оръжия в САЩ
 
И докато за много хора Коди Уилсън е просто търсач на внимание, според други дейността му е важна част от дебата за контрола над оръжията в САЩ, който избухва след всяка публична масова стрелба.
 
„Вярвам, че в следващото десетилетие мнозинството американци ще имат 3D принтери вкъщи. Ще си принтират купи, чинии, мебелировка и всякакви други неща. Някои от тези хора ще принтират и оръжия. И мисля, че трябва да говорим за това сега, а не да чакаме докато стане реалност. Има и хора като Коди, които взимат нещо, което изглежда сладко и безобидно и осъзнават, че могат да го програмират да убива хора”, каза журналистът от „Ню Йорк Таймс“ Ник Билтън.
 
Ново изслушване от Федералния съд по делото ще се проведе на 11 август.

Психично болни ще могат да купуват оръжие в САЩ