/ Guliver/Getty Images
Психично болни ще могат да купуват оръжие в САЩ
92534
Психично болни ще могат да купуват оръжие в САЩ
  • Психично болни ще могат да купуват оръжие в САЩ
Сенатът на САЩ блокира наредба от времето на Барак Обама, която би попречила на около 75 000 души с психични разстройства да си купуват огнестрелни оръжия.  Отхвърлянето на мярката отива за разглеждане от президента Доналд Тръмп.

С наредбата бившия американски президент Барак Обама направи опит да затегне федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът. Двадесетгодишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и тревожно разстройство уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство, а после се самоуби.

Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Депутати обаче, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.

Трима загинали и пет ранени деца след поредица инциденти с оръжие в САЩ

Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от президента Доналд Тръмп. Според критици мярката несправедливо слага клеймо върху хората в неравностойно положение и е в нарушение на тяхното конституционно право да носят оръжие.
Сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт, заяви, че ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже.