Трима загинали и пет ранени деца след поредица инциденти с оръжие в САЩ
Трима загинали и пет ранени деца след поредица инциденти с оръжие в САЩ / ThinkStock/Getty Images
Трима загинали и пет ранени деца след поредица инциденти с оръжие в САЩ
90093
Трима загинали и пет ранени деца след поредица инциденти с оръжие в САЩ
  • Трима загинали и пет ранени деца след поредица инциденти с оръжие в САЩ

Трима загинали и пет ранени деца след поредица инциденти с огнестрелно и хладно оръжие в САЩ. 14-годишно момче застреля баща си, а след това откри огън в начално училище в Таунвил, щата Южна Каролина, ранявайки учителка и две деца.

Във Филаделфия полицията застреля мъж, ранил с нож две деца, едното от които собственият му син.

В Ел Кахон, Калифорния полицаи застреляха невъоръжен чернокож, което предизвика протести в града.

Двама убити и петима ранени след поредица от престрелки в САЩ

В началното училище в град Таунвил, тийнейджърът е прострелял с пистолет две шестгодишни деца и учителка. В учебното заведение учат 286 деца. 14-годишният стрелец е бил задържан от полицията. Оказва се, че по-рано той е застрелял баща си. Следователят от окръг Андерсън - Грег Шоър.

"Шерифският департамент и местният следователски отдел водят разследване за убийството на Джефри Озбърн. Той е на 47 години и е живял на две мили от училището. Починал е от раните си, причинени от изстрели, и смятаме, че убийството му има връзка със случилото се в училището в Таунвил. Стрелецът всъщност е негов син, той е стрелял в учебното заведение".

Едно от простреляните деца е в критично състояние и е претърпяло операция. Другото дете е ранено в крака. Учителката е била простреляна в рамото. И стрелецът, и жертвите са бели.

Местните правоохранителни органи съобщават, че всички останали ученици са в безопасност. Инцидентът е последният от цяла поредица стрелби в американски училища, които разпалиха нови дебати за притежаването и употребата на огнестрелно оръжие в САЩ. Южна Каролина е един от американските щати с най-либерален режим за притежание на огнестрелни оръжия.

Междувременно в Ел Кахон, Калифорния, избухнаха протести, след като полицаи застреляха невъоръжен чернокож мъж.

Полицията реагирала на сигнал, подаден от сестрата на 38 годишния Алфред Оланго. Тя поискала съдействие, тъй като брат и се държал неадекватно, а имал и психически проблеми. Двамата служители на реда открили мъжа зад ресторант и му наредили да извади ръцете си от джобовете. Той не се подчинил, след което един от полицаите извадил огнестрелно оръжие, а другият - електрошоково устройство, обясниха от градската полиция.

Докато полицаите се опитвали да разговарят с мъжа, той извадил нещо от джоба си и го насочил с две ръце към полицаите, сякаш ще стреля. Тогава единият от полицаите произвел изстрел, а другият използвал електрошоковото устройство. Впоследствие мъжът е починал в болницата. Началникът на местната полиция Джеф Дейвис призова хората в града да запазят спокойствие и обеща прозрачност в разследването.

Полицейският шеф не каза какъв предмет е държал убитият, но отбеляза, че на местопроизшествието не е било намерено оръжие. Двамата полицаи са в административен отпуск, каквато е стандартната процедура при такива случаи, добави Дейвис.

В интернет бе разпространен клип, в който сестрата на Оланго казва: "Аз ви извиках да помогнете, не да го убиете".

И още един инцидент в САЩ от последното денонощие. Полицията във Филаделфия, щата Пенсилвания, застреля мъж, който рани с нож две деца, едно от които - синът му, предаде местният телевизионен канал АВС6. Мъжът нападнал 15-годишната си дъщеря и започнал да я души, а 8-годишния си син и 13-годишния му приятел наръгал с нож. Момчетата са в болница в тежко състояние.

След това нападателят отишъл в дома на приятели, недалеч от неговото жилище. Когато влязъл, нападнал две жени. Едната е прободена с нож, но не е в тежко състояние. Полицията пристигнала на адреса след сигнал за стрелба. Полицаите обкръжили мъжа, който държал едната си ръка в джоба.

След като той не реагирал на неколкократните им настоявания да извади ръката си от джоба, рязко я извадил и служителите на реда стреляли по него. Според местните медии на местопрестъплението не е намерено огнестрелно оръжие.