Двама убити и петима ранени след поредица от престрелки в САЩ
Двама убити и петима ранени след поредица от престрелки в САЩ / Thinkstock/Getty Images

В поредица от престрелки, започнали след непредизвикано нападение срещу полицайка във Филаделфия, бяха убити двама души, сред които нападателят, а петима бяха ранени, предаде Франс прес.

Тази година в САЩ имаше редица тежки нападения срещу полицаи в обстановка на напрежение между силите на реда и чернокожото малцинство, което протестира срещу убийства на чернокожи от полицията.

Мотивациите на нападателя не са ясни и полицията не уточни дали самият той е бил чернокож, но според медиите той оставил писмо, в което изразява омразата си към полицията.

"Не знам какви са били възгледите му или идеологията му. Това е просто омраза към полицаите", каза началникът на полицията във Филаделфия Ричард Рос.

Властите на този град от щата Пенсилвания незабавно наредиха на полицаите си да патрулират двама по двама, за да не остане никой от тях изолиран.

Нападателят, чиято самоличност не се съобщава, първо нападнал опитна полицайка, която седяла в патрулната си кола. Без да я заговори той изстрелял 15 куршума по колата. Полицайката е ранена на няколко места и е в тежко състояние. Смята се, че животът й е бил спасен, защото е носела бронежилетка.

След това нападателят побягнал пеша, преследван от полицията. Той стрелял в бар, ранявайки охранител в крака и използвал жена като жив щит. Жената също е ранена в крака.

Нападателят после открил огън по кола, при което пътничката е убита, а шофьорът е тежко ранен и в критично състояние.

Накрая нападателят бил застрелян от полицията, като преди това ранил в крака охранител от Пенсилванския университет, който се притекъл на помощ на полицаите.
През юли петима полицаи бяха застреляни в Далас, щата Тексас при протестна демонстрация, а десет дни по-късно други трима бяха застреляни в Батън Руж, щата Луизиана.

Източник: БТА