/ iStock
Министерството на здравеопазването на Сърбия и Институтът за обществено здраве "Д-р Милан Йованович Батут" съобщиха, че в Белград е потвърден първият случай на дребна шарка при петнадесетгодишно дете.

Както обясняват, Институтът "Батут" е получил потвърждение, че на 6 февруари, в Института по вирусология, ваксини и серуми "Торлак" е потвърден случай на дребна шарка при петнадесетгодишно дете от Белград, което не е било ваксинирано и което е било хоспитализирано поради пневмония.

По време на най-голямата епидемия от дребна шарка в Сърбия през последните 20 години, през 2017 г. и 2018 г., са регистрирани около 5800 пациенти, от които 93% са неваксинирани, непълно ваксинирани или с неизвестен ваксинационен статус. Една трета от пациентите са били хоспитализирани.

При тази епидемия са регистрирани 15 смъртни случая, сред които има четири деца на възраст под пет години. През предходната 2023 г. в страната са регистрирани 50 случая на морбили, повечето от които (94%) са били неваксинирани, сочат данните от "Батут".
 
БГНЕС