Първанов: Продоволствената криза може да доведе до социална нестабилност
Първанов: Продоволствената криза може да доведе до социална нестабилност / снимка: БГНЕС

„Задълбочаващата се продоволствена криза в световен мащаб може да доведе до социална нестабилност в редица страни. Това налага да се предприемат спешни мерки от страна на международната общност за предотвратяване на възможните политически последици на кризата и негативният и ефект върху сигурността”. Такава бе позицията на президента Георги Първанов по време на Петата среща на върха ЕС-Латинска Америка-Карибите в перуанската столица Лима. В нея участваха над 60 лидери от двата региона. За сигурността им се грижеха близо 85 000 военни и полицаи.

Настоящият етап на глобализацията значително усилва бедността и неравенствата, заяви в Лима президентът Георги Първанов. Според него особено внимание трябва да се отдели на гарантирането на правата на уязвимите групи – децата, хората с увреждания и възрастните.

Правата на човека да не останат на хартия, а да бъдат съчетани със система от социални мерки, призова българският държавен глава.

По думите му заключителната декларация от Лима е амбициозен документ, но може да остане на книга, ако не бъдат предприети няколко важни стъпки.

„Първо, да има един ефективен механизъм на постоянни консултации и на ниво ЕС-Латинска Америка, и бих казал в чисто двустранен план между основните двигатели на процеса. Второ, мисля, че добре трябва да се изпипа механизмът на финансирането, защото е важно в този процес да участват не само правителствата, но и местната власт, да участват неправителствените организации и бизнесът”, заяви още Първанов.

По време на форума българският държавен глава се срещна с президентите на Перу, Бразилия, Аржентина и Чили. Има голямо израстване сред латиноамериканските лидери, коментира Георги Първанов. Според него дори по-радикално настроените от тях са звучали конструктивно на Петата среща на върха ЕС-Латинска Америка-Карибите.

Президентът Първанов изрази увереност, че резултатите от форума в перуанската столица ще дадат нов тласък на стратегическото партньорство между двата региона и определи неговия дух като много позитивен.