Пушачи подкрепят забраната да се пуши на работното място
Пушачи подкрепят забраната да се пуши на работното място / cнимкa: DarikNews

Дори пушачите подкрепят забраната да се пуши на работното място, сочи международно допитване, цитирано от Ройтерс. Анкетата сред 5000 души сочи, че близо три четвърти от работещите пушачи и 87% от работодателите подкрепят работна среда без тютюнопушене.

"Макар и да има разминавания между отделните страни, общите резултати показват цялостна подкрепа за забрана на пушенето на работното място. Това изследване показва подкрепа за допълнителни програми и политики за усилване на подобни забрани и да се помага на работещи, които искат да спрат да пушат", каза един от авторите на проучването - Майкъл Халпърн от компанията, провела изследването.

Най-голяма подкрепа за забрана на пушенето има в Индия, където 85% от анкетираните искат свободни от тютюнопушене работни места. Следва Япония със 75 на сто. На другия полюс са германците - само една трета от тях смятат, че такава забрана е уместна - и поляците с 27%, подкрепящи забраната, отбелязва БТА.

Световната здравна организация (СЗО) призовава за световна забрана над пушенето на работното място. Държави като Франция, Испания, Ирландия и Португалия вече са въвели такива забрани. Според СЗО около 200 000 работещи умират всяка година заради излагане на тютюнев дим на работното място, а около 700 милиона деца, или около половината от общия им брой в света, дишат замърсен от тютюнев дим въздух, особено у дома. По данни на СЗО почти 1 милиард мъже и 250 милиона жени в света пушат тютюн под някаква форма.

В допитването са участвали 3500 работещи, както пушачи, така и непушачи, и над 1400 работодатели от 14 страни - Южна Корея, Япония, Китай, Тайван, Индия, Великобритания, Италия, Швеция, Франция, Германия, Испания, Полша, Турция и Бразилия.