Поредица от язовири, резервоари и правни споразумения превърнаха река Колорадо в много сложна водна система, която служи като източник на питейна вода за близо 40 милиона души, пише Voice of America (VOA).

Река Колорадо преминава през 7 щата, 2 държави и 9 национални парка, доставя вода на градове като Финикс и Лас Вегас. Използва се и за напояване на обработваеми земи. Тя е една от основните реки (заедно с Рио Гранде) в Югозападната част на САЩ и Северно Мексико.

И всички те имат права върху водите на реката. Водната системата зависи от резервоарите в езерата Мийд и Пауъл. А изменението на климата изправя управлението на реката пред още по-голямо предизвикателство.

Затова екип от учени е разработил RiverWare - програма, която моделира как ще функционира реката при различни сценарии, предава Voice of America (VOA).

Скоростите на изпарение, производство на електроенергия и всички други фактори, които влияят на реката са включени в този модел. Федералната агенция, управляваща реката, използва RiverWare за разработване на различни сценарии - какво ще стане с реката в години със суша, може ли езерото Пауъл да задоволи нуждите на потребители на вода надолу по течението и др.

Сега заинтересованите страни използват платформата RiverWare. САЩ и Мексико водят преговори и сглобяват модели. Софтуерът също помага да се вземат решения и за други реки - от Колумбия до Нил.

 
Voice of America (VOA)