Отварят черната кутия на сваления Су-24 пред международни експерти
Отварят черната кутия на сваления Су-24 пред международни експерти / БГНЕС
Отварят черната кутия на сваления Су-24 пред международни експерти
83098
Отварят черната кутия на сваления Су-24 пред международни експерти
  • Отварят черната кутия на сваления Су-24 пред международни експерти

Руският президент Владимир Путин нареди черната кутия на сваления от Турция руски боен самолет да бъде отворена в присъствието на международни експерти, които да бъдат поканени в Москва. Путин заяви, че каквито и да са данните, регистрирани от черната кутия на Су-24, това няма да промени отношението на Москва към Анкара.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу занесе в Кремъл и връчи на президента Путин черната кутия руския бомбардировач, като обясни, че екстремистите са напуснали много бързо територията, където е паднал самолетът, без да успеят да свалят каквото и да било от машината.

Руският президент заяви, че очаква на базата на данните от черната кутия да се разбере точната траектория на движението на самолета от момента излитането до момента на падането му.

Путин покани британци да участват в разшифроването на черната кутия на Су-24М

Путин каза, че каквото и да покаже разчитането на данните от черната кутия, Русия няма да промени отношението на Русия към Турция:

"Каквото и да научим, отношението ни към извършеното от турските власти няма да се промени. Отново ще повторя: ние се отнасяхме с Турция не само като с приятелска страна, но и като със съюзник в борбата с тероризма и никой не очакваше такъв подъл, предателски удар в гърба. За нас самите е важно да знаем всичко в детайли, какво се е случило. Затова с този прибор трябва да се работи най-внимателно, подробно и на високо професионално равнище заедно с международни експерти. Във всеки случай сме длъжни да поканим всички, които искат да участват в тази работа".

Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"

Кутията, по която са нанесени леки щети, е била намерена сред отломките на самолета при съвместни действия на руски и сирийски военни.

Руският боен самолет бе свален от турската армия на границата със Сирия на 24 ноември. Командирът на екипажа Олег Пешков загина от вражески наземен огън преди приземяването, щурманът Константин Мурахтин бе спасен от група руски пехотинци с помощта на сирийските специални части. В хода на спасителната операция загина руски морски пехотинец, а трима сирийски военнослужещи бяха ранени.

Пилотът на сваления от Турция Су-24 получи званието Герой на Русия

След инцидента отношенията между Русия и Турция се изостриха, а Русия наложи икономически санкции спрямо Турция.